Organizator


Zapraszamy do odwiedzenia i polubienia Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego na naszym profilu facebooka

Program Forum Chorych Domowych

SESJA II w dn. 10.10.2013r. godz. 16.20-17.50
Pacjenci żywieni domowo o sobie samych - nasze radości i troski.
(Interdyscyplinarne) poszukiwanie wspólnych rozwiązań.

16.20-16.30 W pigułce: kim jesteśmy? Blaski i cienie życia pacjentów żywionych pozajelitowo i dojelitowo w warunkach domowych.
Mirosława Cicha, Stowarzyszenie „PERMAF”
16.30-16.40 Mam 18 lat i zaczynam leczyć się w ośrodku dla dorosłych
Problemy młodych dorosłych z adaptacją do nowej rzeczywistości szpitalnej.

Anna Borowy, Stowarzyszenie „PERMAF”
16.40-16.50 Trudności w uzyskaniu nagłej, fachowej pomocy osobom
z żywieniem pozajelitowym oraz dojelitowym w małych miejscowościach.

Martyna Kopańska, Fundacja „Dzieci Żywione Inaczej”
16.50-17.00 Brak pomocy finansowej Państwa w procesie przechodzenia pacjentów
z żywienia pozajelitowego na dojelitowe.

Martyna Kopańska, Fundacja „Dzieci Żywione Inaczej”
17.00-17.10 Podróże i wakacje z żywieniem.
Stefania Kulla, Fundacja „Linia Życia”
17.10-17.20 Gdy dorosły się starzeje, czyli kto i jak się zaopiekuje osobą starszą
żywioną pozajelitowo lub dojelitowo w warunkach domowych?

Krystyna Matusiak, Zbigniew Kutrzebka, Fundacja „Linia Życia”
17.20-17.25 Mobilny pacjent standardem czy luksusem? Ograniczenia w nauce i pracy (trudności w dostępie do przenośnych pomp żywieniowych i sprzętu medycznego).
Izabela Bylińska, Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Pacjentów Leczonych Żywieniowo „Mogę Żyć”
17.25-17.35 „Na Żywieniu w sieci”.
Beata Stawicka, prezes fundacji „Żyć z POMPĄ”
17.35-17.40 Oddziały leczenia żywieniowego - mit czy realna potrzeba?
Trudności w funkcjonowaniu szpitalnym pacjentów żywieniowych.

Izabela Bylińska, Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Pacjentów Leczonych Żywieniowo „Mogę Żyć”
17.40-17.50 Postawy pacjentów żywionych domowo wobec własnej choroby i procesu leczenia, czyli problemy osób chorych z punktu widzenia zespołu żywienia.
dr Krystyna Majewska, Klinika Chirurgii i Żywienia w Warszawie